Bij Van Twee Naar Drie helpen we koppels met het optimaliseren van hun vruchtbaarheid. Een veel gestelde vraag is: is krachttraining geschikt als je zwanger wilt worden?
In dit artikel duiken we in de voordelen en mogelijke risico's van krachttraining voor vrouwen en mannen die hun vruchtbaarheid willen verbeteren. Lees verder en ontdek hoe krachttraining helpt bij vruchtbaarheid en een gezonde zwangerschap.
Is krachttraining goed als je zwanger wilt worden?
Krachttraining kan een positieve invloed hebben op de vruchtbaarheid voor zowel vrouwen als mannen. Voor vrouwen helpt het bij het reguleren van hormonen, het verbeteren van de bloedcirculatie en het bevorderen van een gezond gewicht, wat allemaal cruciaal is voor een goede reproductieve gezondheid. Voor mannen kan krachttraining de testosteronproductie verhogen, de spermakwaliteit verbeteren en een gezond gewicht ondersteunen. Maar wat zeggen de studies?
Wat zegt de wetenschap over krachttraining en vruchtbaarheid?
Onderzoek heeft aangetoond dat regelmatige lichaamsbeweging, inclusief krachttraining, kan bijdragen aan een verbeterde vruchtbaarheid bij zowel vrouwen als mannen. Een studie gepubliceerd in het Journal of Clinical Endocrinology & Metabolism toont aan dat vrouwen die regelmatig sporten een betere hormonale balans en ovulatiepatronen hebben. Voor mannen laat onderzoek zien dat krachttraining inderdaad kan leiden tot verhoogde testosteronwaardes en verbeterde spermakwaliteit (Bron 1).
Hoe beïnvloedt krachttraining de hormoonbalans??
Krachttraining kan helpen bij het reguleren van de hormoonbalans door het verlagen van stresshormonen zoals cortisol en het verhogen van endorfines, die een positief effect hebben op de algehele gezondheid en vruchtbaarheid. Bij vrouwen kan het ook helpen bij de regulatie van insuline, wat belangrijk is voor vrouwen met PCOS (Polycysteus Ovarium Syndroom), een veelvoorkomende oorzaak van onvruchtbaarheid. Voor mannen kan krachttraining de hormoonbalans verbeteren, wat tevens goed is voor het libido. Bovendien kan een verbeterde hormoonbalans bij mannen bijdragen aan de algehele reproductieve gezondheid.
Kan krachttraining helpen bij gewichtsbeheersing?
Ja, krachttraining is een effectieve manier om een gezond gewicht te behouden of te bereiken, zowel voor vrouwen als mannen. Overgewicht kan de vruchtbaarheid negatief beïnvloeden, terwijl een gezond gewicht de kans op een zwangerschap kan vergroten. Voor vrouwen suggereert een studie in het Journal of Human Reproductive Sciences dat vrouwen met een gezond BMI een hogere kans hebben op een succesvolle zwangerschap. (Bron 2) Voor mannen is een gezond gewicht ook essentieel voor de vruchtbaarheid. Gewichtstoename bij mannen kan leiden tot een afname van de spermakwaliteit en een verhoging van het risico op erectiestoornissen.
Zijn er risico's verbonden aan krachttraining bij het proberen zwanger te worden?
Hoewel krachttraining veel voordelen biedt, is het belangrijk om dit op een veilige manier te doen. Overmatige of te intensieve training kan leiden tot te veel fysieke stress en mogelijk een negatieve invloed hebben op de vruchtbaarheid, vooral bij vrouwen. Studies tonen aan dat overtraining bij vrouwen kan leiden tot een verstoorde hormoonbalans, problemen met de menstruatiecyclus, en andere gezondheidsproblemen door de overmatige fysieke en mentale stress.
Verschillende risico's voor man en vrouw
Bij vrouwen kan overmatige training leiden tot bijvoorbeeld een aandoening die bekendstaat als de 'Female Athlete Triad', welke bestaat uit eetstoornissen, amenorroe (het uitblijven van menstruatie), en osteoporose. Deze triade is gekoppeld aan een hormonale disbalans die de vruchtbaarheid ernstig kan beïnvloeden. Een studie gepubliceerd in het British Journal of Sports Medicine en het boek ‘Endocrinology of Physical Activity and Sport’ benadrukken dat overtraining kan leiden tot secundaire amenorroe door onderdrukking van de hypothalamus (die voor aansturing endocriene hormoonsysteem zorgt), wat resulteert in verlaagde niveaus van oestrogeen en progesteron. (Bron 3)
Bij mannen kan overtraining leiden tot een verlaging van de testosteronspiegels en verhoogde cortisolniveaus, wat negatieve effecten heeft op de spermakwaliteit en het libido. Dit kan de algehele vruchtbaarheid verminderen. Onder andere een studie in het Journal of Endocrinology wijst uit dat te intensieve training de hormoonbalans kan verstoren, wat leidt tot een verminderde reproductieve gezondheid. (Bron 3 en 4)
Het is dus essentieel om een gebalanceerd en gematigd trainingsprogramma te volgen en advies in te winnen bij een deskundige op dit gebied. Door de juiste balans te vinden in verschillende vormen van training, kunnen de voordelen worden benut zonder de nadelen van overtraining te ondervinden.
'One size fits none'
Ieder lichaam is anders en reageert verschillend op bepaalde vormen van training; ‘one size fits all’ bestaat niet. Het is belangrijk om goed naar je eigen lichaam te luisteren. Voelt je lichaam vermoeid aan en ontwikkel je pijntjes of blessures? Neem dan wat meer rust of doe minder intensieve vormen van training. Voelt je lichaam prima aan met vier intensieve workouts per week? Doe dit dan vooral! Luister naar je lichaam en pas je trainingsroutine aan op basis van hoe je je voelt.
Wat zijn de beste oefeningen als je zwanger wilt worden?
Focus op oefeningen die je algehele fitness verbeteren zonder je lichaam te overbelasten. Voorbeelden zijn compound oefeningen zoals: squats, lunges, deadlifts en oefeningen voor het bovenlichaam met (lichte) gewichten. Jogging, zwemmen, yoga en pilates kunnen ook uitstekende aanvullingen zijn om uithoudingsvermogen, flexibiliteit en ontspanning te bevorderen.
Hoe vaak moet je trainen?
Voor vrouwen wordt aanbevolen om minimaal drie keer per week te trainen, met een mix van krachttraining en cardio. Dit helpt bij het opbouwen van spiermassa, het verbeteren van de cardiovasculaire gezondheid en het bevorderen van hormonale balans. Voor vrouwen is het ook belangrijk om oefeningen op te nemen die de flexibiliteit en core-stabiliteit verbeteren, zoals yoga of pilates.
Voor mannen is het ook belangrijk om minimaal drie keer per week te trainen. Een combinatie van krachttraining en cardio kan helpen bij het verhogen van de testosteronspiegels, het verbeteren van de spermakwaliteit en het behouden van een gezond gewicht. Mannen kunnen zich richten op het opbouwen van spiermassa en kracht door compound oefeningen zoals squats, deadlifts en bench presses te integreren in hun routine.
Nogmaals: zowel mannen als vrouwen zouden hun trainingsroutine moeten aanpassen op basis van hun individuele behoeften en hoe hun lichaam reageert op de training.
Conclusie: Is krachttraining geschikt als je zwanger wilt worden?
Krachttraining is een essentiële en waardevolle aanvulling op je routine als je zwanger wilt worden. Voor man én vrouw. Het biedt tal van voordelen voor de hormonale balans, gewichtsbeheersing en algehele gezondheid. Bij Van Twee Naar Drie ondersteunen we je graag met persoonlijk advies en begeleiding om je vruchtbaarheid te optimaliseren.
Heb je vragen of wil je meer weten over hoe krachttraining jouw vruchtbaarheid kan verbeteren? Neem gerust contact met ons op.
Wil je weten hoe voeding je vruchtbaarheid kan verbeteren?
Zijn jij en je partner bezig met gezinsuitbreiding, maar weet je niet waar te beginnen als het gaat om voeding? Wil je op een natuurlijke manier je vruchtbaarheid optimaliseren door de juiste voedingskeuzes te maken?
Onze Voeding Voor Vruchtbaarheid gids is speciaal ontworpen voor koppels zoals jullie.
Met deze gids krijg je stap-voor-stap begeleiding naar een voedingspatroon dat je vruchtbaarheid kan verbeteren.
En het beste van alles: je hoeft het niet alleen te doen!
Onze besloten community op ons platform brengt je in contact met andere koppels die ook werken aan hun vruchtbaarheid. Hier vind je de steun en motivatie die je nodig hebt om je doelen te bereiken.
Wij bieden je alle informatie en begeleiding die je nodig hebt om je vruchtbaarheid te optimaliseren. Begin vandaag nog en zet de eerste stap naar een vruchtbaarder leven. Want jullie verdienen het om jullie droom van een gezin waar te maken.
Heb je vragen of wil je meer weten over hoe je jouw voeding kunt aanpassen om je vruchtbaarheid te verbeteren? Neem gerust contact met ons op. Samen werken we aan jouw kinderwens.
Bronnenlijst
Bron 1: Hayes LD, Grace FM, Baker JS, Sculthorpe N. Exercise-induced responses in salivary testosterone, cortisol, and their ratios in men: a review. J Sports Sci Med. 2015;14(1):42-56. PMID: 25729304.
Bron 2: Pandey, S., Pandey, S., Maheshwari, A., & Bhattacharya, S. (2010). The impact of female obesity on the outcome of fertility treatment. Journal of human reproductive sciences, 3(2), 62-67.
Bron 3: Constantini, N., & Hackney, A. C. (Eds.). (2013). Endocrinology of physical activity and sport (pp. 437-53). New York: Humana Press.
Bron 4: Cadegiani, F. A., & Kater, C. E. (2017). Hormonal aspects of overtraining syndrome: a systematic review. BMC Sports Science, Medicine and Rehabilitation, 9, 1-15.
Hoi topper!
Mijn naam is Stan Duijkers, orthomoleculair therapeut en mede-oprichter van Van Twee Naar Drie. Met passie en expertise help ik koppels om hun vruchtbaarheid te optimaliseren en hun droom van een gezin te verwezenlijken.
Welkom op mijn blog, waar ik inzichten, tips en wetenschappelijke kennis deel om jou en je partner te ondersteunen op jullie weg naar een gezonde en vruchtbare toekomst.
Weten hoe jij je kans op zwangerschap gemakkelijk verhoogd? Meld je aan voor onze gratis nieuwsbrief!
Start met 'Voeding Voor Vruchtbaarheid'
Ben jij klaar om de eerste stap te zetten richting gezinsuitbreiding?
Dan is dit dé plek voor jouw!
Klik op onderstaande knop en ontdek waarom voeding hét geheime ingrediënt is op weg naar een gezonde zwangerschap.